22 juli 2008

Kruimelcake met blauwe bessen

Kruimelcake met blauwe bessen

Blauwe bessen zijn weer volop verkrijgbaar. Heerlijk, net als frambozen, bramen en aardbeien! Vandaag heb ik ze verwerkt in een lekkere kruimelcake.

In deze cake wordt piment - in het Engels allspice - gebruikt. Het smaakt naar een combinatie van kruidnagel, peper en kaneel, het is echter geen kruidenmelange. Piment is ook wel bekend onder de naam Jamaicapeper en is in gemalen vorm te koop. Houd je niet van de smaak dan kan je het vervangen door kaneel.

Helaas zijn in mijn cake bijna alle bessen naar de bodem gezakt en niet mooi verspreid door het deeg. Geeft niks, want met de smaak is niks mis. Het zou alleen zo mooi geweest zijn voor het zicht :-).

Kruimelcake met blauwe bessen
Recept printen

Kruimellaag:
  • 140 gram patentbloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • snuf zout
  • 115 gram koude roomboter, in blokjes
Cake:
  • 55 gram zachte roomboter
  • 175 gram suiker
  • 210 gram patentbloem
  • 1 ½ theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baking soda (natriumbicarbonaat/zuiveringszout)
  • snuf zout
  • ¼ theelepel piment (of kaneel)
  • 1 groot ei
  • 160 ml karnemelk
Vulling en afwerking:
  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 theelepel patentbloem
  • poedersuiker om te bestrooien
Verder:
  • 1 vierkant bakblik* van ± 22 cm of een ronde springvorm van 22/24 cm, ingevet
* Bekleed van een vierkant bakblik de bodem en 2 zijkanten met bakpapier of aluminiumfolie. Laat het bakpapier uitsteken, dan kan je de cake na het bakken in 1 keer uit de vorm tillen.
Verhit de oven voor op 180 ºC.

Kruimeldeeg: meng bloem, suiker en zout in en kom. Snijd met 2 messen of een pastryblender de boter erdoor tot een kruimelig deeg. Je kunt ook de boter met koele vingers door de bloem wrijven. Zet in de koelkast tot gebruik.

Cake: meng de bloem, bakpoeder, baking soda, zout en piment door elkaar in een kom. Zet apart. Mix - met een mixer of platte haak van een KitchenAid - de boter en suiker luchtig. Voeg het ei toe tot en mix tot alles goed gemengd is. Voeg de bloem en de karnemelk om en om toe tot alles net gemengd is.

Bestrooi de blauwe bessen met de bloem en schep ze door het cakebeslag. Schep het beslag in de vorm.

Kruimelcake met blauwe bessen

Bestrooi met het kruimeldeeg.

Kruimelcake met blauwe bessen

Bak de cake in het midden van de oven in 45 - 50 minuten gaar en bruin. De cake is gaar als een in het midden gestoken sateprikker er schoon uitkomt.

Kruimelcake met blauwe bessen

Laat (in de vorm) afkoelen op een rooster. Bestrooi voor het opdienen met poedersuiker.

Kruimelcake met blauwe bessen
Tsja, die poedersuiker ben ik dus vergeten .......

Nog een recept met blauwe bessen: Muffins met blauwe bessen en sinaasappel

Bron: Martha Stewart

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen: