23 augustus 2008

Quiche met tomaten en tonijn

Quiche met tomaten en tonijn

Nog 1 dag en dan zit mijn vakantie er helaas weer op. Ook de Olympische Spelen zijn morgen alweer afgelopen, die twee weken zijn omgevlogen. Mijn echtgenoot heeft woord gehouden: hij is echt iedere nacht omstreeks 4 uur opgestaan om naar alle prestaties van de olympische sporters te kijken. Vaak via de tv, maar hij heeft ook via internet - soms meerdere tegelijk - wedstrijden bekeken. Morgen krijgt hij van mij ook een medaille: "Trouwste supporter van alle Nederlandse (en uiteraard ook buitenlandse) sporters".

Terwijl hij tv zat te kijken heb ik me regelmatig vermaakt in de keuken. Zo aten we vanavond deze quiche.

Quiche met tomaten en tonijn

Recept printen

Deeg:
  • 200 gram bloem
  • ¼ - ½ theelepel fleur de sel of fijn zeezout
  • 100 gram koude roomboter, in blokjes
  • 1 ei maat L, los geklopt
  • 2 eetlepels koude melk
Vulling:
  • ± 10 kleine tomaten
  • 5 bosuitjes
  • 1 blikje tonijn op olie
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 10 grote blaadjes verse basilicum
  • 2 eieren, maat L
  • 150 ml slagrom
  • 75 gram verse roomkaas (Mon Chou)
  • zout en versgemalen peper
  • 60 gram vers geraspte Emmenthaler
Verder:
  • ronde lage taartvorm, 24 - 26 cm Ø, ingevet
  • bakpapier
  • steunvulling (bijv. gedroogde bonen of keramische bakbonen)
Maak eerst het deeg:
Bloem en zout boven kom zeven. Koude blokjes boter toevoegen en met 2 messen of een pastry blender door de bloem 'snijden' tot de boter heel fijn verdeeld is. Ei en 2 eetlepels melk met een vork erdoor roeren.
Met een koele hand het mengsel snel tot een samenhangend deeg kneden. Als deeg te droog is nog iets melk toevoegen. Dit kan je ook in een keukenmachine met het mes erin doen.

Deeg in plastic folie verpakken en ± 1 ½ uur laten rusten in de koelkast.

Zet intussen alles klaar voor de vulling:
  • Snijd de tomaten kruiselings in. Dompel ze een paar seconden in heet water en laat ze vervolgens 'schrikken' in koud water. Ontvel ze, snijd ze doormidden en verwijder de zaadjes. Zet ze met de snijkant naar beneden op een bord.
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Snijd of scheur de basilicumblaadjes in reepjes.
  • Laat de tonijn uitlekken en verdeel in kleine stukjes.
  • Laat de kappertjes uitlekken.
  • Eieren loskloppen met de room, roomkaas, zout en peper. Zet in de koelkast tot gebruik.
Bakken:

Oven voorverwarmen op 220 °C.

Deeg op een licht bebloemde werkplek dun uitrollen; een paar cm groter dan de vorm zodat je een opstaand randje kan maken. In vieren vouwen en in ingevette bakvorm uitvouwen. Snij het randje mooi bij. Prik de deegbodem met een vork in.

Quiche met gerookte tomaten en serranoham

Leg het bakpapier erin en doe daar de steunvulling op. Bodem in het midden van de oven 15 minuten bakken. Steunvulling en bakpapier verwijderen en bodem nog ± 5 minuten bakken.

Verdeel de bosuiringetjes, de tonijn en de kappertjes over de taartbodem.
Leg de tomaatjes met de snijkant naar beneden op de taartbodem.

Quiche met tomaten en tonijn

Roer de basilicum door het ei-/roommengsel. Schenk het mengsel over de tomaten. Bestrooien met de geraspte Emmenthaler.

Quiche met tomaten en tonijn

Quiche in het midden van de oven in ± 30 minuten lichtbruin bakken. Na 15 - 20 minuten de temperatuur terugdraaien naar 180 °C. De taart is goed als het eimengsel gestold is. Laat ± 5 minuten afkoelen voor het aansnijden.

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit was een heerlijke quiche. We hebben gesmuld.
Bedankt Arden.

Anoniem zei

deze ga ik zo op mijn werk voor de kinderen maken!

ben benieuwd! Toetsie

Anoniem zei

was helemaal lekker, dank je wel! (wel heel saai met filodeeg, maar toch goed!)

Bakster zei

Deze quiche vandaag gemaakt en gegeten, het was heerlijk! Is nog over, dus morgen of overmorgen zal het nog lekkerder smaken, dan zijn de smaken lekker doorgetrokken! Levine reuze dank!!